Skip to main content

Krematorium i Gothenburg, Sverige

Kviberg krematorium

BYGGEÅR

2017

ARKITEKT

Erseus Architects

BYGHERRE

Tuve Bygg

Kviberg krematorium

En fiberbetonfacade med konkave former

Dette projekt sætter store krav til arkitekterne der skal tage hensyn til krematoriets tre primære, og til dels kontrasterende, funktioner. Bygningen skal opfylde de tekniske krav til den næsten industrielle kremering proces, samtidigt er vigtigt at skabe et godt arbejdsmiljø for ansatte og sidst men ikke mindst tilbyde et respektfuldt og behageligt sted for venner og familie der skal tage afsked.

Krematoriet består af to forbundet bygninger, det nye moderne krematorium og det gamle kapel. Det nye krematorium, designet af arkitekter fra Erseus, føles som en åben og lys bygning med en fiberbetonfacade karakteriseret af dens konkave forme. Facadeelementerne er farvede grå for ikke at konkurrere med murstensfacaden på det tilstødende kapel. Denne sammenstilling af det lyse og eksperimentale udtryk i det moderne krematorium og det mere kraftige udseende af det ældre kapel skaber et visuelt interessant område for ansatte og besøgende.

Formbar & let fiberbeton

Fiberbeton er nøje udvalgt til dette projekt på grund af materialets formbarhed og lave vægt. De kvaliteter gør det muligt at designe og skabe de karakteristiske konkave facadeelementer.

BB fiberbeton producerede 913 facadeelementer, svarende til 1.123 m2 fiberbeton. Elementerne er monteret med vores FA1000® system og illustrerer hvordan det unikke facade- og montagesystem ikke blot kan anvendes til firkantede kassetter, men også til andre geometrier. Denne montageløsning tilpasses således det enkelte projekt og med en skjult montering får facaden et harmonisk udtryk.

Prisvindende arkitektur

Krematoriet i Kviberg har vundet adskillige priser for arkitekturen, bl.a. Per og Alma Olssons pris for Årets Arkitektur 2018 og prisen Årets Arkitektur 2019 fra magasinet Rum. Derudover har krematoriet vundet arkitekturprisen fra Sveriges Arkitekter Västra Götaland og her udtaler juryen at en afgørende faktor i bedømmelsen var krematoriets ”finjusterede ro, materielle følelse og fine detaljer”.

Holdbart, let, formbart

Fiberbetonbeklædning

Gennem design og produktion hjælper vi arkitekter, entreprenører og bygherre med at skabe holdbare, unikke og bæredygtige facader. Uanset om du skal påbegynde et nybyggeri eller et renoveringsprojekt er fiberbeton egnet til begge med materialets holdbarhed, lave vægt og særdeles formbarhed.

Fiberbeton (også kendt som GRC) er utroligt alsidigt og giver dig en arkitektonisk design frihed med næsten uendelige muligheder. Med formbarheden af fiberbeton kan du opnå enhver geometri og med en overflade designede til dit specifikke projekt. Fiberbeton er et let materiale og vores beklædningselementer er typisk kun 12 mm i tykkelsen. Dermed er vores elementer lette at håndtere og transportere samtidig med at mindske belastningen på bygninger.

Fiberbeton er et ideelt facademateriale hvis holdbarhed og bæredygtighed er af stor betydning. Fiberbeton er holdbart i mere end 100 år uden behov for teknisk vedligeholdelse, og det hverken buler, ruster eller brænder (klasse A materiale). Med et bæredygtigt materiale og en miljøvenlig produktion uden giftige stoffer, er produkter fra BB fiberbeton oplagt til miljøcertificeringer, så som LEED, DGNB og BREEAM.

Fiberbeton er fremstillet af hvid cement og fine fritlagte sten, armeret med glassfibre. Vi bruger en speciel sprøjteteknik til at producere vores fiberbeton elementer. Denne teknik giver en lav vand/cement-forhold, en formindsket tykkelse og en høj styrke.

Vi hjælper med at forme din idé

Udfyld formularen og lad os kontakte dig